Annons:
Etikettallmänt
Läst 6150 ggr
VildaVittra
5/26/14, 3:47 PM

Fästingplågan

Nu på sommaren plågas de av våra katter som bor i de södra delarna av Sverige av fästingar. Denna artikel handlar om de sjukdomar de kan drabbas av och de preparat som finns på marknaden.

Vilka sjukdomar kan min katt smittas av?

Det är främst tre sjukdomar som katten kan drabbas av via fästingar och dessa är borrelia, TBE och erlichia (analplasma). Då de inte finns i alla områden, så kan det vara en god idé att kolla upp hur det ser ut där just du bor. 

Hur tar jag bort en fästing?

Det finns ett antal metoder och hjälpmedel, jag själv nyper bara bort dom, men vad man inte ska göra är att kväva dom. På apoteket kan du hitta olika redskap för att göra det enkelt för dig, men det viktigaste är att ta bort dom så fort som möjligt. 

Vilka preparat är ofarliga för min katt?

Inga preparat som fungerar är ofarliga tyvärr. Jag har själv varit med om att katten fick neurologiska störningar när den behandlades mot loppor med ett fästingpreparat (jag behandlar inte mot fästingar). Ett miljövänligt knep om man har en långhårig fästingdammsugare är att trimma ner den, antalet klättrande fästingar minskar då radikalt. Jag går igenom mina katter minst en gång om dagen, så de får sällan fästingar som biter sig fast. 

File:Tick Twister O'TOM Tire Tic.jpg

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
tlover
5/26/14, 6:14 PM
#1

Jag är så glad att vi inte har fästingar, dom är så läskiga tycker jag

l'm back

VildaVittra
5/26/14, 6:41 PM
#2

Du vill alltså inte att jag skickar några till dig?😎

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

tlover
5/26/14, 6:49 PM
#3

#2 nej tack, vi har nog med mygg som suger blod, vi behöver inte fästingar också

l'm back

Cahira
5/26/14, 7:01 PM
#4

Jag var van att slippa dom, och nu bor jag där det finns två arter. 

En gigantisk j**el som känns när dom krälar på en (bild på storleken innan de sugit) http://www.entomology.wisc.edu/diaglab/05images/Wood-tick.jpg

Och här är den man ska oroa sig för som sprider sjukdomar: http://a.abcnews.com/images/Health/gty_deer_tick_ll_130820_16x9_992.jpg

Våra katter har tack och lov sällan fästingar och när de har någon är det oftast den ofarliga varianten så jag slipper väga att använda gift.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

cattisa
5/29/14, 9:43 PM
#5

Jag har sån tur att vi inte har så många fästingar här. Det brukar bli någon per år som sätter sig på katten. Det är jag glad för för jag tycker att de är så äckliga! Hunden får lite fler, men oftast när vi varit någon annanstans och promenerat. Illamående

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

gardit
7/24/14, 5:47 PM
#6

Vi plockar i vanliga fall fästingar var och varannan dag. Nu har jag köpt ett halsband med citronolja (tror jag att det var) som håler mängden nere. Sen midsommar har han bara haft några enstaka fästingar. Om det nu är halsbandet eller värmen som skrämmer bort dem vet jag inte, jag är nöjd.

Annons:
Cahira
7/24/14, 10:44 PM
#7

Jag funderar och funderar och inser att det ar ytterst sallan vi maste plocka fastingar pa katterna. Ar desto mer pa asnan och hundarna. Hasten har inte speciellt manga heller trots att hon gar pa samma stalle som asnan.

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Perly
8/10/14, 6:52 PM
#8

Finns massor av fästingar häromkring, främst sjukdomsbärande, tack och lov då har jag själv aldrig fått någon och katten endast 3-4stycken totalt iår, värre för andras katter har jag sett, bukar kunna plocka uppåt 20 fästingar dagligen från min farmors katter. 🤮

Alltid Oavsett

[JeanetteK]
8/11/14, 8:57 AM
#9

Sen vi flyttade till Skåne har vi mycket sällan fästingar. Har plockat två på ena stallkatten och en på en av de andra katterna på hela sommaren. När vi bodde i Stockholm plockade vi många varje dag.

Truffles
3/12/15, 1:53 PM
#10

Vi bor med två huskatter i Mälardalen, dock långt från vattnet, och våra katter släpar, trots "Frontline", in hur mycket fästingar som helst. 

Är det någon som har erfarenhet av fästingmedlet "Spot on"? Funderat på om det kan vara ett alternativ för att minska både bett på katterna och fästingar i sängar/bett på oss människor…

Förra året blev maken sjuk efter att ha fått ett fästingbett under natten - vilket är onödigt att riskera om det finns preparat som hjälper.

//Anna

"Cats always know whether people like or dislike them. They do not always care enough to do anything about it." Winifred Carrire

VildaVittra
3/12/15, 4:33 PM
#11

#10 Har ni katterna i sängen så ska ni även tänka på att de för över gifterna på er. Har du en länk till medlet?

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

kattöga
3/12/15, 7:22 PM
#12

Jag använder Frontline vet (ett spot on-medel) och det funkar än så länge bra. (Nåt annat spot-on-medel har jag inte sett….. ) Nån enstaka gång kan en fästing ha lyckats bita sig fast i katten ändå, men oftast håller medlet dom borta. Fästingar kan dom ändå dra in, såna som kryper omkring i pälsen och ännu inte "hoppat av det tåget". Men, som sagt, för det allra, allra mesta slipper man fästingar alls. Men det gäller att komma ihåg att ge medlet var tredje vecka…. Det är enkelt och man behöver inte fixa och trixa med att få bort fästingar varje dag.

Är inte förtjust i att ge giftet, men föredrar ändå att göra det eftersom honan är väldigt känslig och får annars väldigt fula sår av fästingar. 

Vi har mycket fästingar här och man rekommenderar oss människor att vaccinera oss…. men det har jag avstått ifrån än så länge.

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Truffles
3/12/15, 9:25 PM
#13

#10 "Bob Martin" Läst på om medlet efter att jag kom hem och efter det jag läste kommer jag inte att prova det. Det beskrevs om att katter dött men lopparna som skulle dött hoppat på kattkropparna. Då är det något galet! #11 Visst dör en del fästingar som bitit sig fast en längre tid när katterna haft Frontline. Men skulle vilja ha ett medel som t o m avskräcker dem från att hoppa på katterna… Borstar också och plockar bort alla jag ser varje kväll så frågan är om Frontline i deras fall inte är rätt. Min honkatt är också väldigt känslig och får tyvärr ofta sår och stora sårskorpordär fästingar satt sig. Läste ikväll också om Seresto fästinghalsband - kanske att det är det jag ska prova i år. Någon som provat det?

//Anna

"Cats always know whether people like or dislike them. They do not always care enough to do anything about it." Winifred Carrire

Annons:
Upp till toppen
Annons: