Allmänt

Utekatters rättigheter?

2016-09-26 13:17 #0 av: Nicke2011

Hej! 

Detta är mitt allra första inlägg här så jag hoppas att jag hamnat rätt med mina frågor eller snarare önskan om tips och råd! 

Jag har en femårig hankatt, Nicke,  som alltid kunnat gå ut och in som han vill. Dock har vi fått nya grannar (med hund och två hyfsat små barn) för nåt år sedan som stör sig på vår katt och redan nu vill jag poängtera att jag delvis förstår deras irritation. Vi bor i ett parhusområde där trädgårdarna ligger tätt. Läget är som så att Nicke tyvärr ser deras trädgård som sin egen kattlåda! Dessutom går han på deras bilar. 

Vi har haft våra duster, jag och frun i grannlägenheten vilket ledde till att jag i januari valde att försöka vänja Nicke vid innelivet. Efter ett halvår insåg jag att jag hade våldfört mig på en egen familjemedlem och mådde hemskt dåligt över det då Nicke blev djupt deprimerad, kissade sönder alla våra möbler, skor och sängar, skrek dagarna i ända och var djupt olycklig. Jag testade att vänja honom vid sele, helt omöjligt! Jag kan inte hägna in trädgården så han stannar där och koppel/lina i trädgården går också bort. 

Häromdagen kom grannfrun och krävde att jag skulle betala för deras biltvätt för Nicke hade gjort tassavtryck på den (och repa enligt henne men den såg inte jag, de har en carport). Hon krävde vidare att jag ska komma och plocka upp bajset i trädgården och hålla katten inomhus. Hon sade inget "annars..." men hon var klart hotfull. 

Hon sade också att hon skiter i de lagar som säger att det är deras ansvar att hålla katter borta från sin trädgård/bil när jag påpekade att så är fallet. 

Jag känner mig såklart dum och ledsen för det Nicke gör och har försökt möta henne halvvägs med att hitta lösningar men inga har hon accepterat. Hon saknar helt förståelse för vår situation och har till och med sagt att jag borde lämna katten på en bondgård om jag inte kan hålla honom inomhus. Det är framför allt barnens katt, de har följt honom sen den dagen han föddes...

Min fråga är hur mycket rätt jag har? Jag vet att hon inte kan kräva mig på pengar för det Nicke gör men jag vet inte hur jag ska bemöta henne. Om jag är villig att testa alla skrämselmedel som finns, eller till och med att bara låta Nicke vara ute ett par dagar i veckan så de vet när han är ute...och hon inte accepterar det, vad mer kan jag göra? Jag kan inte tvinga Nicke att vara instängd, det är djurplågeri på högsta nivå för en katt som han! 

Jag är djupt desperat och tar mer än gärna emot goda tips och råd!

Anmäl
2016-09-26 13:24 #1 av: tlover

Det är du som är skyldig för det som din katt gör även i deras trädgård. Faktum är att hon har rätt att tex kräva pengar om din katt gör någon ekonomisk skada, om smutsiga bilar hör dit vet jag inte däremot.

Kan ni komma överens om något, tex att du tvättar bilarna eller liknande?

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-09-26 13:46 #2 av: Surpan

här kan man läsa lite vad som gäller: http://lawline.se/answers/skadestandsansvar-for-kattagare-och-process-med-anledning-darav

Du blir självklart skyldig om din katt orsakar skada på andra människors egendom.

Personligen så anser jag det konstigt att kattägare har mindre skyldigheter än alla andra djurägare. Jag anser att hage eller koppel borde gälla för alla husdjur.

/Surpan
Medarbetare på Hår iFokus

Anmäl
2016-09-26 13:52 #3 av: tlover

Annars kanske du kan använda fyspray tror jag att det heter både i deras trädgård (fråga såklart först) och efter gränsen mellan era trädgårdar. Sen så har du ett "lockområde" åt andra hållet i trädgården, med tex bra toaställen och liknande.

Jag har inte testat det men det är nog värt att testa

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2016-09-26 13:54 #4 av: CaptainBunchie

(Skummat texten så kanske är lite mysko hur jag skrivit)


Den enda infon jag hittar om detta är:

Lag (2007:1150)
§1 Hundar och katter skall hållas under sådan tillsyn och
skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och
övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar
skador eller avsevärda olägenheter."

Tassavtryck på bilen kan knappast räknas som skada eller avsevärd olägenhet, däremot vet jag inte hur det är med kattskiten. Jag skulle nog försöka disskutera och komma på någon bra lösning eller något villkor tillsammans med grannen.

De borde verkligen inte kunna tvinga dig ha honom inne, då detta tydligt påverkar hans välmående och befinnande.
Att försöka hålla honom inne är ju som att sätta ett klaustrofobiskt barn i ett rum dygnet runt.

//CaptainBunchie (fd. BlossaTossa)        
http://bunchiesphoto.weebly.com/

Anmäl
2016-09-28 19:43 #5 av: landsbygdsbo

En trådfälla avsedd för grävlingar är ypperlig att fånga katter i.

Placerad inne på en tomt där katten inte har att göra är den jättebra.

Sedan lämnas katten bara till närmaste polisstation, som hittekatt.

Kostnaderna för den hanteringen står då kattägaren för.

Skämtar

Anmäl
2016-10-20 17:58 #6 av: [helga21]

# 5 Det är förbjudet att fånga in katter i en fälla på sin tomt. Katter har rätt att gå in på andras tomter.

Anmäl
2016-10-20 18:24 #7 av: landsbygdsbo

#6

De enda begränsningarna jag hittar är att du som tomtägare inte får avlossa ett jaktgevär på din tomt om den ligger på stadsplanerat område.

För att sätta upp en fälla måste du lösa jaktkort.

Ligger tomten på stadsplanerat område så tror jag, märk väl tror jag att du har rätt att fånga i fälla men att du måste lämna katten levande till polisen.

Vad det gäller fälljakt och skytte utanför stadsplanerat område så har tomtägaren rätt att skjuta katten enligt de bestämmelser som finns i "

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter"

som säger

21 § En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av Polismyndigheten. Lag (2014:707).

Nu kanske det inte är befrämjande för grannsämjan om katterna pissar o skiter inne hos grannen lika lite som om grannen ger katten respass. Så det bästa är väl att undvika det förstnämnda för inte råka ut för det sistnämnda.

Anmäl
2016-10-20 19:02 #8 av: [helga21]

# 7 Om du vet vems katten är får du inte göra detta och katter har rätt att röra sig på andras tomter enligt en dom i dåvarande Miljödomstolen. 

Själv tycker jag att man ska hålla reda på sina katter och inte låta dem springa fritt.

Anmäl
2016-10-20 19:09 #9 av: landsbygdsbo

#8

Jag citerar bara svensk lagstiftning.

Ska du sedan fälla en tomtägare så är det du som ska bevisa att tomtägaren inte förmodade att det var en förvildad eller hemlös katt.

Förvisso finns inget förbud att släppa katten vind för våg, men så finns ju paragraf 3 i

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter"

Så lagen är öppen åt båda hållen.

Anmäl
2016-10-20 19:11 #10 av: [helga21]

T.S vet att grannen vet att det är deras katt. De klagar på den nämligen till just sin granne.

Anmäl
2016-10-20 19:19 #11 av: landsbygdsbo

#10

Ledsen men det är du som måste bevisa att inte grannen antog det var en förvildad katt eftersom lagtexten säger "En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne"

Skäl kan exempelvis vara att katten inte låter sig infångas, den är rädd för folk alltså förvildad....

Anmäl
2016-10-20 19:22 #12 av: [helga21]

# 11 Läs T.S inlägg så ser du vad saken gäller. De vet att det är grannens katt då de klagar på denna.

Anmäl
2016-10-20 19:35 #13 av: landsbygdsbo

#12 Visst med det åklagaren MÅSTE bevisa är, antog skytten vid jakttillfället att det var en förvildad katt eller ej. Kan inte åklagaren bevisa att just vid skottillfället så visste skytten att det var grannens katt så går skytten fri.

Har för mig att straxt efter lagen ändrades så sköt en jägare en katt som lämnade en tomt, gick över vägen in på hans mark. Han bötfälldes eftersom vittnen hade sett hela händelsen, hur katten lämnat huset och skytten sett det.

Men om skytten sitter i lugn o ro på sin altan, utan insyn och skjuter en inkommande katt så lär åklagaren få svårt att få till en fällande dom.

Anmäl
2016-10-21 19:59 #14 av: [helga21]

# 13 Det gäller inte detta fall. Läs vad T.S säger!

Anmäl
2016-10-21 20:54 #15 av: landsbygdsbo

#14 Spelar ingen roll vad jag tycker, eller vad du tycker.

För att du ska kunna fälla någon för ett brott i det här fallet behövs för det första bevis um uppsåt, det vill  åklagaren måste bevisa att tomtägaren ville döda just grannens katt. Och för det måste åklagaren bevisa att tomtägaren insåg att vid just det tillfället, han insåg att det var grannens katt och att det var därför han sköt den.

Sök gärna igenom nätet. De enda gånger jag hittade fällande domar så var det med olaga vapen på olaga plats. Inte en enda som fällts med laga vapen på laga plats.

Det är vad som gäller. ett beslut som bygger på bevisning och svensk lagstiftning.

Om kattägaren i rätten hävdar att tomtägaren visste..så måste kattägaren bevisa att det då fanns uppsåt

Det är så det fungerar i en rättsstat. Där gäller inte vad TS säger.Cool

Anmäl
2016-11-11 21:31 #16 av: VästkustFia

Det var ett jäkla tjat om att skjuta katter Förskräckt

TS har nog redan förstått den biten som handlar om eget ansvar för husdjur. Har ni glömt att hen ville ha konstruktiva råd också?

Tyvärr vet jag inte vad som skulle kunna hjälpa om man inte har någon bra relation med grannarna. Jag har faktiskt lyckats "omvända" ett par personer som ogillat någon viss katt i området - hos mig är alla katter välkomna att hälsa på och knipa en sork eller två - genom att presentera dem för varandra när det uppstått ett bra tillfälle. Men då har det alltså inte handlat om grannar som jag varit osams med.

Anmäl
2016-11-11 23:02 #17 av: landsbygdsbo

Har bara förklarat vad lagen säger.

Vad det gäller katter så är det väl bara att se till att de inte går där de inte ska..dvs utom ägarens kontroll Skämtar

Anmäl
2016-11-23 01:40 #18 av: Calcifer

Jag tycker grannen helt har rätt att kräva att du t:ex ska komma och ta rätt efter katten om den bajsar i deras trädgård där deras barn förmodligen vill kunna leka utan att få i sig bakterier eller kladda ner sig i bajs. Om de lät sin hund bajsa på din gård utgår jag ifrån att du skulle förvänta dig att de plockade upp efter hunden...

Naturligtvis får de inte skada din katt, men ja, det faller på dig att se till att den inte gör skador på deras egendom eller gör så att de t:ex inte kan låta barnen leka som de vill för att det finns kattbajs överallt. Vet inte vilka metoder som finns för att få katten att lämna deras gård ifred, men då det är ditt djur är ansvaret ditt. Grannarnas liv ska inte påverkas så extremt av någon annans djur.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-07 11:50 #19 av: Silvestris

Det finns en dom som ger kattägare rätt att låta sina katter gå lösa ute eftersom det är i enlighet med "kattens natur".  Människor anses även vara skyldiga att själva freda sig mot andras katter t.ex. hindra dem från att gå in i sina hus genom att inte ha dörrar och fönster öppna.

Därmed inte sagt att kattägare inte kan anses vara skyldiga att ersätta för skador katten orsakar. Bevisbördan ligger då på den som hävdar att katten har skadat deras egendom.

Rent rättsligt har du alltså ett starkt skydd MEN för grannsämjans och för KATTENS skull bör du göra allt du kan för att hålla grannarna nöjda. Det är inte helt ovanligt att katter skadas av illvilliga människor, det är alltså ofta katten som får ta smällen när folk är missnöjda. Det kan även vara väldigt jobbigt med osämja bland grannar. De kan ju även vända sig till kommunen och anklaga eran katt för att vara en sanitär olägenhet eftersom den bajsar i deras trädgård där de har småbarn som leker.

Det finns olika "kattavskräckare" du kan köpa och rikta så att katten får svårare att komma åt grannens tomt t.ex. sådana som sprutar vatten eller luft mot föremål som rör sig mot dem. Jag skulle prova sådana.

Anmäl
2016-12-29 18:11 #20 av: Björne33

Jag måste hålla med ovanstående#19 om att försöka med "kattavskräckare",  Kan du be (eller fråga grannen om hon har) grannen att spruta vatten på katten, fräsa åt den, jaga bort den från tomten osv. Det brukar faktiskt hjälpa, om du nu inte har ”kvarterets tuffaste katt” då kan det vara svårare. Påminn grannen om hur mycket man älskar sitt husdjur genom att prata om hennes hund.

 

Jag vet inte vad det är för ”katthatare” som yttrat sig på tråden, helt obegripligt hur man kan vara med i ett kattforum om man tycker det är OK att skjuta andras katter… Ett troll?


Anmäl
2016-12-29 19:24 #21 av: Calcifer

#20 Fast nu är det ingen som sagt "skjut kattfan", utan mer "OM det vill sig riktigt illa kan de hävda att de hade lagen på sin sida när de sköt din katt". En varning, inte en uppmuntran.

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2016-12-29 19:29 #22 av: [helga21]

# 20 Om det gäller Landsbygdsbo så är denne inget troll. Denne är "expert" på katter om du inte visste det Gapskrattar

Anmäl
2016-12-30 17:48 #23 av: Björne33

#22: "expert på katter" Det finns fler självutnämnda experter på katter än det finns katter... Förlåt, men jag är så trött på det att jag bara kan säga löjligt! Ibland kan du ge bästa rådet, ibland kan jag, ibland någon annan. Ibland är det jag som behöver råd, ibland är det Landsortsbo, ibland är det du.

Jag ser absolut ingen anledning att börja läsa ur lagboken (med skrämseltaktik och  rena försök att såra) för att någon ber om råd på hur hon ska lösa ett problem på bästa sätt. Om "Landsortsbo var jurist med specialisering på katter så kan jag inte annat säga än att han/hon måste vara arbetslös(någon sådan jurist finns faktiskt inte i hela europa).  Dessutom har hon/han inte en aning om vad hen pratar om. Att läsa lagtext gör en inte till expert på juridik, och helt tydligt inte på tolkning av lagtext. Nästan ingen domstol tar upp sådana mål, och tas de upp så förlorar den klagande så gott som alltid. Toleransen för olägenheter som orsakas av utekatter enligt rättspraxis är hög och domstolar anser att man får tåla att grannarna har flera utekatter som rör sig i området. (i alla fall de domslut jag läst i saken)

Rätten att skjuta ihjäl en katt på sin tomt, som för övrigt bara gällde personer  med jakträttigheter, togs bort 1987 Alltså för 30 år sedan… Det är inte ens riskfritt att spruta vatten på katten: Den som skadar katten riskerar att dömas till böter eller fängelse i upp till två år för djurplågeri. De som har skadat katter, grannars eller utekatter har till skillnad från ovanstående mål i stor utsträckning dömts till villkorliga domar och böter.Anmäl
2016-12-30 18:21 #24 av: Björne33

Om han/hon och du anser att ”landsortsbo” är en sådan expert på katter så borde väl han/hon kunna svara på frågan om hur hon ska göra för att få katten att inte gå till grannen istället för komma med en massa nonsenskommentarer. En ”expert” ska ha det ultimata svaret på ett så vanligt problem.  


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.